Medische hulpmiddelengebruikers gaan volgend jaar fors meer betalen om gebruik te mogen maken van hun hulpmiddel. Dit komt mede door de verhoging van het eigen risico met 50 euro.  Daarnaast worden hulpmiddelengebruikers op geen enkele manier gecompenseerd door de Wtcg.

Wie een hulpmiddel draagt zoals een prothese of orthese moet, om dat middel te kunnen gebruiken, het komend jaar 220 euro betalen. De meeste medische producten worden betaald uit de basisverzekering. Dat is niet alleen bij aanschaf van een nieuwe prothese. Ook voor jaarlijks onderhoud en reparatie wordt het eigenrisico aangesproken. Was dit eigen risico de afgelopen jaren “maar” ongeveer 165 euro, voor 2012 staat 220 euro op het programma.

We moeten immers bezuinigen. Om met het dagelijks huishoudboekje rond te komen maak je zelf keuzes. Bijvoorbeeld; Dit jaar wel of niet een nieuwe bank (voor sommige mensen ook al een moeilijke beslissing) of bezuinigen op andere uitgave, zoals kleding of vervoer. Maar medische hulpmiddelengebruikers hebben niet zo’n gemakkelijke keuze. Als het product defect gaat en gerepareerd wordt is er weinig keuze meer om niet het eigen risico aan te spreken. Wie onderhoudsmaterialen  nodig heeft om te kunnen functioneren moet dat dan toch aanschaffen. Anders kun je bij een pro-orthese niet meer lopen of met een armprothese kun je nog wel met je armen over elkaar gaan zitten.

Of zou er toch een kantelpunt zijn waarbij een hulpmiddelengebruiker besluit om de reparatie voor het komend jaar uit te stellen. Dat de "reparatie-zin" vanwege het eigen risico voor deze zorggroep te hoog gaat worden. Alleen van uitstel komt geen afstel. Het product moet immers toch gerepareerd worden. Mogelijk dat de schade voor de zorg hoger  is dan de ontvangst van het eigen risico. Waar dat kantelpunt komt moet nog uitgezocht worden, maar ik twijfel er niet aan dat het er komt.

 

 

 

 

Hans van Mourik, fysiotherapeut en coach prothese-unlimited

Reageren? Mail naar Hans van Mourik

Prothese in beweging

 

Regelmatig schrijft Hans van Mourik, fysiotherapeut en ervaringsdeskundige van prothese en orthese over actuele zaken in zijn weblog op pro-orthese.nl