De oproep van Ad Poppelaars (in een landelijk dagblad) klinkt mij als muziek in de oren. Met zekerheid weet ik dat heel veel patiënten en zorgverleners een enorme helderheid krijgen. Bij het vertrek van Ad Poppelaars heb ik gemengde gevoelens. Zijn vertrek voor een nieuw elan siert hem bijzonder. Het vertrek had mogelijk voorkomen kunnen worden als Ad wat meer openheid van zaken had gegeven.
Vijf jaar geleden is Poppelaars begonnen als directeur van de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad (CG-raad). Meest aardige is dat ik destijds ook heb gesolliciteerd voor deze baan. Ad is het geworden. Met veel belangstelling heb ik hem gevolgd. Ten eerste,
omdat ik vanaf mijn geboorte gebruiker ben van zorg en hulpmiddelen en ten tweede zo'n 25 jaar fysiotherapeut ben. Zorg boeit mij en dat zou zo bij meer mensen moeten zijn. Met de ervaring zet ik mij geruime tijd in voor patiëntenorganisaties. Vervolgens kom je dan weer in aanraking met de CG-raad en..... heel veel andere organisaties. Nederland kent heel veel patiënten verenigingen / organisaties. Voor elk orgaan is er wel een te vinden. Veel hulpverleners zien niet meer het verschil tussen de ene en de andere organisatie. Soms 6 organisaties voor een aandoening. De specialistenvereniging van orthopeden hebben bijvoorbeeld te maken met zo'n 25 patiëntenorganisaties voor heup, rug, knie, enkel, etc Het is verwarrend, niet alleen voor de hulpverleners maar ook de patiënten zelf.
Naast al die patiëntenorganisaties weten niet eens meer wat we allemaal hebben.
Begin dit jaar zijn problemen met kunstheupen uitgebreid in de media. Snel onderzoek door mij onder al deze organisaties. Eén van de organisaties die zich voor orthopedische belangen had opgeworpen blijkt niet meer te bestaan. Zelfs de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) pakt de problematiek niet op en is daardoor niet slagvaardig. Veel patiënten staan daardoor aan de kant en in de kou. Een orthopeed begint de site prothesevergelijker voor knie en heupprothesen zonder achtergrond van patiëntenbelangen. Is dit nu de oplossing en de toekomst?
Ad Poppelaars heeft gelijk. Eén patiëntenclub! Er moet één koepel komen en de individuele patiëntenorganisaties moeten samenwerken, al zou het alleen al om niet meer te grazen genomen kunnen worden door wie dan ook. Want misschien volgt na de politiek, de industrie, de farmacie of misschien de patiënt zelf.
Hans van Mourik, fysiotherapeut en coach prothese-unlimited
Reageren? Mail naar Hans van Mourik
Prothese in beweging
Regelmatig schrijft Hans van Mourik, fysiotherapeut en ervaringsdeskundige van prothese en orthese over actuele zaken in zijn
weblog op pro-orthese.nl
opm: illustratie (van een landelijk dagblad) van deze column is verwijderd 17/10/2011