zorgkosten per persoon De zorg kost ons jaarlijks al 60 miljard euro, 38 miljard is zichtbaar bij het College voor zorgverzekeraars (CVZ). Zit het in de vergrijzing of consumeren we veel te veel. Wordt er gelijk aan onze voedsel niet heel veel "restjes" weggegooid.

Zorg gebruik je niet zomaar, omdat je dat nu zo leuk vindt. Je kamer knap je nog wel eens op en maak je kosten voor. Je lichaam behoor je zelf goed te onderhouden. Preventief door meer te bewegen. Voor elke snotneus loop je niet naar de huisarts. Als het dan nodig blijkt, dan wil je graag ook dat er iets aan gedaan wordt. Sinds een aantal jaren is correctie van het lichaam, zoals flaporen, op een lijst gekomen, waarvoor je niet zondermeer naar de arts kan stappen. Veel onderdelen zitten al niet meer in het basispakket. Zo is de fysiotherapie voor niet chronische aandoeningen geschrapt en zijn de eerste 9 behandelingen (wordt 12) voor wel chronische fysiotherapie, voor rekening van de zorggebruiker. De rollator, wel van belang voor de zelfstandigheid en mobiliteit van ouderen dreigt geruimd te worden uit het pakket.

Vaak wordt er een eigen bijdrage gevraagd voor diverse onderdelen die direct weer het tegengestelde van besparing aan hebben getoond;


 

- Bij de medicijnenknaak hebben we gezien dat de kosten van inning hoger was dan de besparing.
- Het eigen risico is ingevoerd, moest voor een bepaalde groep direct gecompenseerd worden.
- De overhaast ingevoerde Wet tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten (Wtcg), deelt het CAK nu al cadeautjes van 500 euro uit aan zorggebruikers die nooit als chronisch ziek of gehandicapt kunnen worden aangemerkt.

Dan hebben we het nog niet over de diagnosebehandelingcombinatie (DBC's), codes die rechtvaardigen, dat het verwijderen van een zwaluwstaartpleistertje 800 euro mag kosten. Eigenlijk ontvangt geen enkele patiënten een rekening, die gaat rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Wie ziet tegenwoordig nog wat het werkelijk allemaal kost.

Zie hier voor de zorgkosten per persoon 2008 bron CVZ.

 

Globaal overzicht van kosten

Als de ziekenverzorgster 8,49 euro krijgt, de fysiotherapeut 28 euro per half uur en de specialist 35 euro per consult ontvangen, dan moeten de kosten toch ergens anders zitten?

Kijken we naar de zorgcijfers van CVZ in het overzicht van 2008 [klik hier] dan krijg je een aardig beeld waar de meeste kosten naar toe gaan.

- Medische specialistische zorg is van de 37,5 miljard met 17,1 miljard daar een groot onderdeel.
- Met elkaar slikken en spuiten we voor 5 miljard aan medicijnen.
- We gebruiken 1,2 miljard aan hulpmiddelen, waarvan (eenvoudige) hulpmiddelen voor de mobiliteit goed zijn voor 21 miljoen [cijfers van 2009]. Opvallend is dat vrouwen zowel onder de 65 als daar boven meer hulpmiddelen gebruiken dan mannen. De rollator is daar een klein deel van.

Voor de prothese, als doelgroep van deze site, zijn de totale kosten voor arm- en beenprothesen in 2009 is 30 miljoen. Hier zien we geen grote verschillen tussen mannen en vrouwen. Het is voornamelijk de groep onder 65 jaar die opdraaien voor de meeste kosten. Bij prothesegebruikers is dus niet per definitie de "vergrijzing" die de kosten hoger maken.

Kijk ook zaterdag 13 november, LIVE om 21.05 uur op Nederland 2 en live te volgen op www.rondom10.nl.

Twitter via #rondom10

Mail de redactie Praat mee in het forum Twitter via #rondom10

 

Met vriendelijke groet,

Hans van Mourik, fysiotherapeut en coach prothese-unlimited

Reageren? Mail naar Hans van Mourik

Prothese in beweging

 

Regelmatig schrijft Hans van Mourik, fysiotherapeut en ervaringsdeskundige van prothese en orthese over actuele zaken in zijn weblog op pro-orthese.nl