Afgelopen week was voor mij de vuurdoop om AmputeesNL aan het grotere publiek te presenteren. De site is bedoeld om veel informatie op amputatie gebied op een overzichtelijke manier aan te bieden. En aangezien patiëntenzorg altijd beter kan (en moet) kon er naar mijn mening nog wel een site bij. Het unieke van deze site is dat het alle zorg rond amputatie bij elkaar bundelt. Zo zie je in een opslag alle patiëntenorganisaties en je kunt ook per regio, zelfs per woonplaats je zorg bij elkaar sprokkelen.
Op uitnodiging van Loth Fabenim de heer Gerrit Visser werd door mij de nieuwe website uitgelegd aan revalidatieartsen, fysio- en ergotherapeuten, instrumentmakers en andere belangstellenden. Dr. Clemens Rommers, revalidatiearts, UMC Groningen was de dagvoorzitter. Streng maar rechtvaardig kreeg ik te van hem te horen met een knipoog, dat ik precies 10 minuten zou krijgen voor mijn presentatie, terwijl ik stof voor een uur had. "Alleen de headlines, dan maar", fluisterde hij me bemoedigend toe. Over het algemeen spreek ik al niet traag, maar dankzij mijn dagvoorzitter heeft het de aandacht wel van mijn toehoorders gevangen. Als je dan spreekt tussen Marieke Paping en Tjerk de Ruiter, revalidatieartsen dan is het net of je in een bed van onderzoeksmensen bent beland. Voor mij een geweldige ervaring en leuk om deze informatie te mogen brengen onder de gasten van Gerrit Visser directeur van Loth Fabenim.
Een ander onderdeel wat weer mijn aandacht heeft gevangen, is de informatie verstrekt op twitter van @zorg20, Lucien Engelen. Middels retweets kwam ik bij “Patiëntenparticipatie vereist deskundigheidsbevordering”. Donderdag 4 november zal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Hester Bovenkamp promoveren. In haar proefschrift de beperkte macht van patiënten: Een studie naar actief burgerschap in de Nederlandse gezondheidszorg, waaruit blijkt dat Patiëntenparticipatie niet altijd wenselijk en niet altijd goed is. Laat dat onderzoek nu heel aardig aansluiten op het brede hulpmiddelenonderzoek dat wij als Prothese-Unlimited ook hebben gevonden. Het onderzoek was breed omdat het verder ging dan de beenprothese. Uit ons onderzoek (wat nog verder afgerond moet worden) blijkt dat veel patiëntenverenigingen behoefte te hebben om meer kennis op te doen als het gaat om beoordelen van kwaliteit van het product. Deskundigheidsbevordering krijgt dus toch nog een zachte landing.
Met vriendelijke groet,
Hans van Mourik, fysiotherapeut en coach prothese-unlimited
Reageren? Mail naar Hans van Mourik
Prothese in beweging
Regelmatig schrijft Hans van Mourik, fysiotherapeut en ervaringsdeskundige van prothese en orthese over actuele zaken in zijn weblog op pro-orthese.nl