Het is uniek als er een item op TV gemaakt gaat worden over sport voor mensen met een beperking. De afgelopen jaren hebben we het moeten missen. Met een nachtkaarsje moet je speuren naar informatie over bijvoorbeeld de Paralympics. Met zelfs de site paralympics.nl word je het bos ingestuurd, je komt niet uit daar waar je verwacht informatie over de paralympische spelen te vinden. Daar kun je dan over opwinden (dat heb ik de afgelopen 10 jaren al gedaan) met veel inspanning daar aandacht voor gevraagd, maar ik ben er nog niets mee opgeschoten. 

Naast overwinnen van de beperking ook nog eens uit hun schulp kruipen en een resultaat  neer zetten op sociaal / maatschappelijk /sportief gebied is een hoge prestatie. Mensen die na hun ongeval of ziekte een amputatie hebben ondergaan ook nog eens een top-prestatie neerzetten moeten gezien worden. Het persoonlijk record (PR) voor hen is een geweldig voorbeeld voor al die mensen die stil achter de geraniums blijven hangen.

Hoe komt het toch dat er voor de para zo weinig belangstelling is.

Zijn we niet trots op onze mensen  met een beperking. Waarom is er zo weinig belangstelling vanuit de media?

Wat mij de afgelopen  week opvalt in het medianieuws is  dat Paul de Leeuw de Nederlandse sporters van de Paralympics niet mag huldigen in zijn programma Mooi Weer De Leeuw. Een betere reclame voor bewegen en sporten en als voorbeeld voor veel mensen voor had ik mij niet kunnen dromen. Het mag niet van Erica. De rechten zijn voor de NOS. Heeft de NOS dan ook geen plichten om er iets meer van te maken dan de 30 minuten?

 

Super- kanjers

Hebben we met de Olympische spelen niet eindeloos zitten staren naar de “valide-sporter”  en het verhaal van NOS verslaggever M. Smeets aangehoord? De TV-man trok zijn jasje aan en wist niet eens wie of wat zijn NOS-collega’s met de Paralympics zouden gaan doen. Vreemd dat nu rechten geclaimd en sporters verplicht gaan worden. Erica zou toch beter moeten weten dat je nooit genoeg deze super- kanjers de publiciteit moet gunnen. De familie….? Die zien de sporter graag thuis, maar zullen zeker niet tegen willen houden dat Paul daar een item over zou maken. Terwijl ik dit stukje zit te schrijven op zondagmiddag krijgen we weer VIER UUR – voetbal – halve marathon Rotterdam en wielrennen van de Nederlandse Omroep Stichting aangeboden.

De NOS gaat weer terug naar de tijd dat we revalidanten ver weg buiten de maatschappij in centra tussen de bossen opsloten. Zij hebben immers de "rechten" om dat te doen. Voor we een week verder zijn, zijn we helaas die resultaten van onze kanjers ook weer vergeten. De tijd van integratie van sport met een beperking is nog ver te zoeken. Helaas werkt de NOC/NSF daaraan mee.

Uit archief: door: Hans van Mourik, schrijver, oud-bestuurslid van de LVvG  en werkzaam als fysiotherapeut.

 

Mijn stelling: naast de rechten heeft de NOS ook plichten. Voortaan 10% van alle sportuitzendingen moeten over aangepast sportief bewegen gaan.

Reageren? Mail naar Hans van Mourik

 

Prothese in beweging

 

Regelmatig schrijft Hans van Mourik, fysiotherapeut en ervaringsdeskundige van prothese en orthese over actuele zaken in zijn weblog op pro-orthese.nl