De Tweede Kamer gaat akkoord met de invoering van een eigen risico in de zorgverzekering. Het systeem komt in de plaats van de no-claim-regeling. Wie vanaf 1 januari 2008 zorg gebruikt, zal eerst een eigen bijdrage moeten betalen van 150 euro.  In deze nieuwe regeling worden mensen met een chronische aandoening gecompenseerd met 47 euro. Een amputatie of reductie defect is een  chronische aandoening. Wordt deze doelgroep……….

…ook gecompenseerd. Neen, blijkt nu, want de compensatie gaat op basis van geneesmiddelengebruik. De hulpmiddelengebruiker valt hierbij dus buiten de boot. Een schrale troost: Eenvoudige loophulpmiddelen blijven vergoed. Rollators en andere mobiliteitshulpmiddelen blijven net als in 2007 in het basispakket. Heeft u onderdelen voor uw prothese nodig, zoals stompkousen en liners, dan is er voor u geen compensatie.

In de periode vóór het huidige zorgverzekeringsstelsel waren mensen met een  particuliere verzekering bekend met het eigen risico, het bedrag dat men bij een schade zelf moest betalen. De hoogte van dat eigen risico was mede afhankelijk van de hoogte van je premie.
Met het huidige stelsel is zo’n eigen risico ook ingebouwd bij zorgverzekeraars in de aanvullende verzekering. Zelf kiezen; hoge premie lage eigen risico en als men meer risico wil betalen kan men ook een lagere premie kiezen.

Bij de basisverzekering valt er weinig te kiezen. Wie zorg uit de basisverzekering gebruikt is 150 euro kwijt. Naast de Ecotax, ook wel de regulerende energiebelasting genoemd en het kwartje van Kok met het benzineverbruik, hebben we nu dus eigenlijk een ziekenheffing ingevoerd. Bij de autorit en energie kun je minder rijden of de knop wat lager zetten. Alleen bij een chronische aandoening is een keuze niet meer te maken. Je hebt geen keus als je helaas gebruik moet maken van zorg. Nog voordat het jaar begint, weet je al dat je die zorg nodig hebt als persoon met en chronische aandoening. Alleen “gezonde” mensen lopen de kans bij schade een eigen risico te moeten betalen. Mensen met een chronische beperking betalen gewoon deze ziekentax. Ik denk dat je het dan ook zo moet noemen………..  de ziekenheffing.

 

Uit archief: door: Hans van Mourik, schrijver, oud-bestuurslid van de LVvG  en werkzaam als fysiotherapeut.