Het uitzoeken van een nieuwe knie

Pieter Sweep is gevraagd, als ervaringsdeskundige een oordeel te geven over de volgende protheseknieën:

Hybrid knee

Loth Fabenim

de C-leg

Otto Bock

de Rheo knee

Össur

De tester is Pieter Sweep (57) en lid van de Landelijke Vereniging van Geamputeerden. Op 16 jarige leeftijd is hij geamputeerd als gevolg van een ongeval. Een hoge amputatie en dus een korte stomp maakt hem tot een ervaringsdeskundige op het gebied van verschillende knieën kan worden gerekend. Zijn vrouw en Pieter zijn zeer sportief, actief en ondernemend. Vooral op vakantie en in de weekenden. Doordeweeks werkt hij 40 uur per week als technisch commercieel binnendienst medewerker. Daarnaast is ik ook actief als bestuurslid van de RVvG Noord-Brabant. Zijn hobby’s zijn fietsen, tuinieren, klussen en het bekijken van oude steden en bezienswaardigheden zoals kastelen. Hem is gevraagd, als ervaringsdeskundige een oordeel te geven over de volgende protheseknieën:

  1. Loth Fabenim, hybrid knee.
  2. Otto Bock, de C-leg.
  3. Össur, de Rheo

Het verslag van Pieter Sweep

Door mij zijn aan de hand van vragen de knieën op de volgend punten beoordeeld:lopen, fietsen, bijzondere verrichtingen en beheer. De knieën worden geheel of gedeeltelijk met behulp van een processor geregeld. De C-leg wordt tijdens het lopen via een computer en een bluetooth verbinding afgesteld door de prothesemaker.

De C-leg regelt zowel de zwaaifase als de remfase via de processor. De knie is geheel hydraulisch geregeld. Het hydraulische systeem reageert vooral bij langzaam lopen niet optimaal.(slenteren tijdens het winkelen) Normaal lopen gaat probleemloos en de knie is ook zeker bij traplopen en helinglopen men moet echter wel leren vertrouwen op de knie. Stevig doorlopen met wandelen koste mij ook meer energie dan verwacht. Voor het fietsen moet men omschakelen naar fietsmodus. Het fietsen geeft geen problemen gaat echt soepel Mijn angst is vooral voor het op en afstappen, de knie staat dan niet in veilige modus. Als er iets gebeurt waardoor je direkt op je prothese moet kunnen vertrouwen is dat niet mogelijk. ( je moet altijd bewust overschakelen via je afstandsbediening of door 3 maal te wippen op de voorvoet van de prothese)De batterijen van deze knie moeten iedere nacht worden opgeladen. Elk jaar moet de knie terug naar de fabriek voor controle.


De hybrid knee wordt afgesteld door aansluiting van een kastje welke de processor openzet voor het laden van gegevens. Er worden drie loopsnelheden opgeslagen, langzaam normaal en snel lopen. De processor werkt met deze gegevens. De processor bestuurt alleen de zwaaifasen, de remfasen worden handmatig afgesteld. Je mag dus spreken van een half computer gestuurde knie. De knie reageert soepel bij langzaam en normaal lopen en loopt dan ook prettig, fietsen gaat ook probleemloos. Wanneer men echter sneller wil lopen ontstaat een hinderlijke tik bij de remfase , dit kan misschien worden verholpen door bijstellen van de remfasen. Het was voor mij dan ook niet mogelijk de gewenste loopsnelheid te halen. Het is jammer dat bij deze knie de remfase niet wordt geregeld via de processor. De batterijen van deze knie gaan ongeveer 15 maanden mee.Ook deze knie wordt na ongeveer een jaar terug gestuurd naar de fabriek voor controle.

 


De Rheo knee loopt prettig en fietst goed zonder dat men over moet schakelen naar een ander modus en is direct veilig waneer men afstapt. De knie stelt mij in staat langer en sneller te lopen en ook het helling aflopen gaat goed. De knie gedraagt zich ook goed op ongelijk terrein. De knie heeft weinig bewegende delen, alles wordt geregeld door middel van hydromagnetische vloeistof (olie met staalbolletjes) rondom de knie as. Dit zal moeten resulteren in minder onderhoud. De knie heeft een zelfdenkend systeem waar het looppatroon wordt opgeslagen van de eerst 200 volledige stappen die gemaakt worden. Het helling aflopen en trap aflopen wordt apart opgenomen. De knie blijft na instelling verbeteringen waarnemen en opnemen. Men kan dus spreken over een zelfdenkende knie. De batterijen moeten binnen 48 uur worden opgeladen. Ook deze knie wordt na ongeveer een jaar terug gestuurd naar de fabriek voor controle. Pieter Sweep

 


 

 Waarschuwing

De LVvG maakt u er op attent  dat de  ervaringen met prothese onderdelen heel individueel zijn. De LVvG geeft geen waardeoordeel over de producten en adviseren u dit te bespreken met uw (revalidatie)arts, instrumentmaker en/of fysiotherapeut

Wilt u verder contact of ervaring over de knie kwijt gaat u naar forum.lvvg.nl