technisch
Het looppatroon van protheselopers is afwijkend van dat van gezonde lopers. Vooral in zijwaartse richting komen de beenprothesegebruikers nogal wat te kort om meer stabiel te kunnen gaan. De combinatie van het toevoegen van een passief hulpstuk en het gebrek aan actieve sturing van dit hulpstuk leidt tot bepaalde beperkingen.
Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan enkelsturing in de prothesevoet wat leidt tot problemen met zijwaartse balans. Beenprothesegebruikers passen daarom hun looppatroon aan om dit gebrek in stabiliteit te compenseren.
Een nieuwe onderdeel in het "onderbeen" zorgt nu voor deze aangepaste sturing.
Kinderen van een hooguit twee jaar oud doen het het speels gemak. En toch is rennen alles behalve makkelijk. Daar zijn wetenschappers al tientallen jaren achter. Wetenschappers van de Technische Universiteit in Delft ontwikkelden de afgelopen jaren hun eerste rennende robot. Daarmee kan de menselijke renbeweging worden onderzocht. Dat kan leiden tot betere protheses.
Mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de rennende robot Phides is Daniël Karssen. Hij is onderzoeker binnen het Biorobotics Lab van de vakgroep Biomechanical Engineering en promoveerde recentelijk op zijn onderzoek naar de menselijke renbeweging. Phides hielp hem bij zijn onderzoek.
Militair Revalidatie Centrum (MRC) - Virtuele revalidatieomgeving CAREN
Opnamen door RTV Utrecht van CAREN (Computer Assisted Rehabilitation Environment) is een computergestuurde revalidatieomgeving. Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg beschikt als enige in Europa over deze virtuele omgeving. Het CAREN-systeem bestaat uit: * een rond platform met loopband op het onderstel van een vluchtsimulator; * cameras; * een groot halfrond scherm; * een computer.Voor revalidatie van patiënten met bewegingsstoornissen is het precies meten van beweging erg belangrijk. Een bewegingslaboratorium is echter niet altijd in de buurt. Onderzoek van Josien van den Noort naar ambulante systemen maakt de metingen voor iedere zorgverlener bereikbaar.
Om patiënten met bewegingsstoornissen goed te kunnen behandelen is het belangrijk om hun bewegingen precies te kunnen meten. Tot nu toe werd een bewegingsmeting alleen in een speciaal bewegingslaboratorium uitgevoerd. Vaak is zo'n duur en complex bewegingslaboratorium, met camera's en in de grond gebouwde krachtmeters, echter niet voorhanden.
Prothese met gevoel
door: Runa Hellinga
De informatie van de sensoren wordt met radiogolven doorgegeven aan de hersenen. Voor die communicatie wordt in plaats van hersenelectroden gebruik gemaakt van de zenuwuiteinden in de armstomp. De hersengolven gaan via dezelfde wijze terug naar de prothese, die daar direct op kan reageren. Een externe computer onderhoudt de communicatie.
Omdat het systeem radiogolven gebruikt, is het volgens de onderzoekers ook toepasbaar in de ruimtevaart. Een ‘prothese’ op Mars reageert als de verlengde menselijke arm en kan preciesere handelingen verrichten dan een gewone robot.
bron: http://www.technischweekblad.nl/prothese-met-gevoel.37759.lynkx?referer=rss
Er moet een keurmerk komen voor protheses en implantaten. Een onafhankelijk instituut moet deze producten van de orthopedische industrie wetenschappelijk testen op eventuele bijwerkingen alvorens zo'n keurmerk af te geven.
Daarvoor pleit orthopedisch chirurg C. Öner van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) zaterdag in een uitzending van KRO Reporter.
Volgens Öner en andere orthopeden schiet de controle op kunstlichaamsdelen in Nederland op dit moment ernstig tekort.
Veel te haastig
Zo is de zogenoemde sportheup, een metalen vervanger voor een versleten heupgewricht, veel te haastig in Nederland ingevoerd.
Mensen die vallen met een beenprothese geven als oorzaak aan;
- Oorzaken van buitenaf zoals losse stoeptegels, drempels ed.: 55%
- Gladheid 28%
- Grotere niveauverschillen genoemd (stoepranden, trappen): 24%
- Sportbeoefening 24%
- Niet goed zittende prothesen 20%
- Onoplettendheid 17%
In het onderzoek dat auteur Wiebe Heidema heeft gedaan in opdracht van de fontys hogeschool geeft Heidema ook aanbevelingen.....
Op zondag 12 september neemt namens Roessingh Research and Development een team deel aan de bedrijvenloop van de Menzis Singelloop in Enschede. Bijzonder is dat het team zal lopen op prototypes van een nieuw concept hardloopschoen: de Heelless schoen.
Dit hardloopschoenconcept wijkt af van de huidige hardloopschoenen en kenmerkt zich door een wigvormige zoolconstructie en daarmee het ontbreken van een hak (heelless). Hierdoor zou de gebruikelijke haklanding, die een remmend effect heeft en hoge krachten oplevert, kunnen worden voorkomen en zou de loper meer op de middenvoet en voorvoet landen. Een stijve plaat in de tussenzool zorgt ervoor dat de krachten die bij de landing vrijkomen, over de gehele voet worden verdeeld. Het doel hiervan is dat de krachten die op het hielbeen en de kuiten worden uitgeoefend af zullen nemen. Deze afname in grondreactiekracht zou een positief effect kunnen hebben op de preventie en het herstel van loopgerelateerde blessures. Ook zou de schoen de loopefficiëntie kunnen verhogen doordat de remmende haklanding omgezet zou worden in een efficiëntere middenvoet- of voorvoetlanding.