Functie

Maandag 3 maart promoveert Hanneke Bouwsema op het onderzoek ‘Learning to handle a myoelectric upper-limb prosthesis - the development of an evidence-based guideline for training’. Ze concludeert dat maar liefst 20 tot 40 procent van de mensen met een armprothese, deze in de praktijk nauwelijks gebruiken. Hanneke Bouwsema ontwikkelde een trainingsrichtlijn om het gebruik van de armprothese te verhogen. Deze richtlijn kan ergotherapeuten helpen om prothesegebruikers beter te begeleiden.

Lees meer: Promotie Hanneke Bouwsema:...

Zwaaien met een zwaard, slaan op de trom en vegen op het  schip: het is een heel avontuur voor de kleine piraatjes in de Piratengroep. Vooral omdat ze daar alleen maar de hand of arm bij mogen gebruiken die als gevolg van een hersenbeschadiging minder goed functioneert. Door op speelse wijze de aangedane hand of arm weer te gebruiken, is dit voor kinderen minder vervelend dan als dat gedwongen gebeurt. En dat vergroot de kans op een goed behandelresultaat, blijkt uit onderzoek van Pauline Aarts.

Veel kinderen met cerebrale parese (CP),

Lees meer: Piraatje spelen leert handen...

foto Revisie UMCGProtheses en trainingsprogramma's voor beenprothesegebruikers kunnen worden verbeterd. Dat is de conclusie van Carolin Curtze. Op 7 maart 2012 promoveerde Carolin op het onderzoek Neuromechanics of movement in Lower Limb amputees. Zij onderzocht het samenspel tussen de eigenschappen van de prothese, de mogelijkheden van de patiënt en de eisen die de omgeving stelt.
De onderzoeker bekeek de afwikkelprofielen van de prothesevoet en de invloed van soort schoen daarop. Voor het onderzoek had ze een meetinstrument zelf ontwikkeld.  

Lees meer: Minder medische consumptie...

Seitske Romkema bron revisie mrt2011Als je met je ene hand oefent, heeft dat dan  effect op de andere hand? Sietske Romkema, ergotherapeut in het CvR, kan dankzi j een subsidie van ZonMW een jaar onderzoek gaan doen n aar transfer of learning.

“Als iemand een deel van zijn arm verliest, duurt het ongeveer een maand voordat hij een prothese heeft waarmee hij kan oefenen”, aldus Romkema. “Leertheorieën laten zien dat juist die eerste weken cruciaal blijken voor het aanleren van de bewegingspatronen die je nodig hebt om de prothese te kunnen bedienen. In de maand

Lees meer: Weet de ene hand wat de...

De patiëntgerichte benadering moet aangepast worden: meer aandacht voor het behandelen van gezondheidsproblemen en een efficiëntere exploratie van de klachten. Dit is de conclusie van ergotherapeute Isaline Eijssen die op 21 maart promoveert. Bij de patiëntgerichte benadering staat de manier waarop de patiënt tegen zijn of haar gezondheidsproblemen aankijkt centraal en krijgt de patiënt een belangrijke rol in de uitvoering van de behandeling.

Lees meer: Patiëntgerichte benadering...

Twee onderzoekers van de Universiteit Wageningen, die de rol van hulpmiddelen in het dagelijks leven van mensen bestuderen, zijn geïnteresseerd in de verhalen van mensen die gebruik maken van armprothesen of die dit ooit overwogen hebben. Graag horen ze over ervaringen en gebeurtenissen die voor mensen persoonlijk belangrijk zijn, of ze nu grappig zijn, moeilijk alledaags, gek of vervelend. Hoe is het om te wennen aan een (nieuwe) prothese, welke nieuwe mogelijkheden men ermee kreeg, welke problemen men dagelijks tegen komt, hoe de mensen reageren? Maar ook: wanneer gebruikt je de prothese en wanneer niet en waarom?

Lees meer: Hoe is het om te leven met...

Beenprothesegebruikers, die wegens huidproblemen de prothese niet kunnen dragen, hebben daar last van bij het  uitvoeren van activiteiten en het participeren in het dagelijks leven. Mogelijk dat hierdoor arbeidsverzuim kan optreden. Het is daarom van groot belang om huidproblemen te proberen voorkomen. Huidproblemen van de amputatiestomp bij beengeamputeerden worden het eerst gezien door de geamputeerde zelf en meestal door de verzorging, relatief vaak gezien in de dagelijkse praktijk van de revalidatiearts en in mindere mate door de huisarts.
Henk Meulenbelt heeft onderzoek gedaan naar huidproblemen aan de stomp en is er op gepromoveerd.

Lees meer: Ruim 2/3 prothesegebruikers...

Zweedse wetenschappers hebben een experiment bedacht, waarbij mensen het gevoel krijgen dat er drie armen aan hun lichaam zitten.

Als mensen drie handen op tafel zien liggen (twee van zichzelf en één van rubber), beginnen ze te zweten als iemand een mes richting de kunsthand beweegt.

Wetenschappers geven mensen 'extra arm'

Daarmee is volgens wetenschappers van het Karolinska Instituut in Stockholm bewezen dat het mogelijk is om iemand het gevoel te geven dat hij drie armen en handen heeft. De bevindingen zijn

Lees meer: Zouden geamputeerden weer...

Momenteel loopt er een onderzoek naar het leven met een armprothese. De onderzoekers hebben aangegeven dat ze de leeftijdsgrens willen verlagen onder de 30 jaar en zijn op zoek naar een vrouw tussen de 20 en 30 die bewust wel een prothese draagt en een man uit de zelfde leeftijdscategorie met een amputatie of verkorte arm die bewust niet meer een prothese gebruikt.

 

Lees meer: Zoektocht naar jongeren met...

Onderzoekers van de afdeling Metamedica van het VU medisch centrum in Amsterdam zijn op zoek naar diabetespatiënten die een amputatie hebben ondergaan én willen meedenken over de opzet en uitvoering van onderzoek naar patiëntenervaringen met revalidatie en/of prothese.

Wat houdt het onderzoek in?
Het onderzoek gaat over de manier waarop diabetespatiënten die een amputatie hebben ondergaan, tijdens en na het revalidatietraject hun eigen lichaam en prothese ervaren. Het

Lees meer: Diabetes – amputatie,...