(c) Michiel de JongAstronaut André Kuipers is 28 februari aan de slag gegaan als ambassadeur van het Techniekpact, een overheidsinitiatief dat het tekort aan technisch personeel moet bestrijden. Samen met de ministers Jet Bussemaker (OCW) en Henk Kamp (EZ) bezocht Kuipers de Leidsche Instrumentenmakersschool.

Bussemaker en Kamp bekijken een kunsthand (Foto: Michiel de Jong)

De werkplaats van de Leidsche Instrumentenmakersschool staat vol technische innovaties. Volgens Kuipers laat het werk van de studenten zien hoe leuk en spannend techniek kan zijn: 'Techniek is de toekomst, onze wereld draait op techniek. Mensen associëren het vaak met overalls, olie en viezigheid, maar dat is onterecht. Het is een uiterst creatieve wereld waar je iets maakt dat letterlijk en figuurlijk op hoog niveau wordt gebruikt, onder meer in de ruimtevaart.'

Mensen van de instrumentmakersschool staan in de ruimtevaartwereld bekend als de 'mannen en vrouwen met de gouden handjes'. Veel Nederlandse ruimte-instrumenten zijn dan ook door Leidse instrumentmakers gebouwd. Daarnaast lopen projecten met prothese-onderdelen. 

Kamp, Bussemaker en André Kuipers bekijken protheses die Leidse Instrumentenmakersschool maakt (Foto: (c) Michiel de Jong)

Kamp, Bussemaker en André Kuipers bekijken protheses die Leidse Instrumentenmakersschool maakt (Foto: (c) Michiel de Jong)

Film over het bezoek aan de instrumentmakersschool.

 

bron: Netherlands Space Office

Zie meer op de Leidse instrumentmakers School (LIS)