Algemeen

Afgelopen week bereikte ons het bericht dat helaas op veel te jonge leeftijd Dennis van der Zeijden is overleden. Dennis liep nog zo over van ambities om mensen met een beperking om op onbeperkt manier kennis te laten maken met sporten. Zelf was hij er nog lang niet klaar mee.

Na hij zelf in juni 2007 getroffen werd door een amputatie van zijn been tgv een tumor, zat hij met heel veel vragen, waarop hij geen antwoorden kon krijgen. Hij wilde weten of of hij ooit nog kon hardlopen, skiën, fietsen, golfen en vooral het hebben van een kwalitatief goed leven. 

Ik heb in die periode, dat ik bestuurslid was van de landelijke patiëntenorganisatie voor mensen met een amputatie, Dennis leren kennen als een gedreven persoon. Hij wilde alles ervaren en zijn belangrijkste opmerking was zijn lijfspreuk: 

"Een grens is pas een limiet als je niet meer verder kunt"

Met zijn beenprothese heeft hij alle mogelijke activiteiten sportieve ambities waargemaakt. Een van de belangrijkste bijzondere kanten als persoon was dat hij daarbij iedereen wilde laten delen met zijn ervaringen. Middels de naar hem genoemde foundation hebben heel veel mensen met een beperking kunnen proeven aan de meest uiteenlopende sporten. Van golf, skiën, skydiven, abseilen van de Euromast enz enz. Zelf bereikte hij daarbij hoogte punten.      

  • Dennis ontwikkelde zich tot een verdienstelijk golfer en behoorde tot de top van het golf voor gehandicapten.
  • Hij werd in 2012 uitgeroepen tot speler van het jaar. 
  • Kreeg in 2013 de erepenning van de Stad Almere. 

De keerzijde van deze successen heeft een donkere kant. Naast het verlies van zijn been bleek de tumor niet volledig uit zijn lichaam. Daarop volgde regelmatig behandelingen. Buitengewoon veel respect heb ik voor zijn vechten tegen de ziekte en de open manier waarop Dennis daar mee omging. Begin april 2014 werd helaas de limiet bereikt van de mogelijkheden tegen zijn voortschrijdende ziekte. Tot de laatste momenten was hij positief naar anderen toe en was enthousiast naar mensen, die veel plezier hebben beleefd met de sportactiviteiten van de Dennis van der Zeijden foundation. Op 15 april is Dennis overleden. Hij is 42 jaar geworden. Met hem verliezen we een pracht mens. 

Hans van Mourik

Prothese-Unlimited

 

Zonder dat politiek Den Haag het ziet/wil zien, hebben zorgverzekeraars totale macht. Dit komt tot uiting in de door zorgverzekeraars aangeboden contracten naar fysiotherapiepraktijken. De eisen die in deze contracten gesteld worden, staan in schril contrast met de tijd die een fysiotherapeut heeft voor zijn klant en hetgeen een fysiotherapeut betaald krijgt per behandeling. Dit komt tot uiting in het volgende voorbeeld: een patiënt heeft binnen zijn of haar aanvullende verzekering recht op bijvoorbeeld 20 behandelingen. De fysiotherapeut wordt door de zorgverzekeraar gedwongen om maximaal 12 behandelingen uit te voeren.

De ‘hang yourself’ methode

Lees meer: Fydee roept zorgverleners en...

Christina Stephens bekend van hoe maak je een beenprothese van lego, is ergotherapeut en klinisch onderzoeker. Zij verloor haar onderbeen tijdens een ongeluk. In diverse filmpjes laat ze in AmputeeOT zien hoe je met je prothese om kunt gaan.

In het filmpje zwemmen met een prothese laat ze verschillende activiteiten zien, tot het springen van de hoogste duikplank. Ze is creatief in het bedenken van oplossingen.

Lees meer: Zwemmen met een prothese

Als bij Cieran Kelso (8) wegens een meningitis de benen worden geamputeerd besluiten de ouders dat zijn leven toch door moet. Zijn vader zamelde geld in om voor zijn zoon prothese-flipper aan te schaffen, zodat hij kon zwemmen met zijn vrienden. Onlangs ging een droom in vervulling, zwemmen met een dolfijn, die haar staart verloor aan een klem voor een krab. De dolfijn met een prothese-staartvin en Cierab met zijn prothese-vinnen.Cieran, Gary en moeder Gemma sprak voor de Engelse Televisie  BBC Breakfast's met Charlie Stayt en Naga Munchetty over deze ervaring.

Lees meer: Jongen zwemt met...

Warm en vochtig weer voelt drukkend aan en langdurige hitte kan vooral voor ouderen en zieken uitputtend zijn. Ook voor mensen met een goede conditie is een hittegolf vermoeiend, omdat de combinatie van hitte en vocht hoge eisen stelt aan hart- en bloedvaten.
Prothese en Orthesegebruikers moeten daarnaast vooral goed letten op het onderhoud van het hulpmiddel en persoonlijke verzorging.

Ook gebruikers van kunstledematen moeten opletten in deze hitte periode. Met het warme weer worden stompkousen door het transpireren extra vochtig. In eerste instantie merkt men dat niet zo maar later op de dag gaat de vochtige kous wrijving veroorzaken op de  stomp. De stomp kan ook wat opzetten. Dit veroorzaakt blaren op de huid.  
Gebruikers van (silicone) liners hebben in deze tijd ook meer last van vocht.

Lees meer: Hitte-tips bij dragen arm-...