HOORN - Tijdens de lintjesregen op vrijdag 26 april 2013 heeft Frank Dik in Hoorn een Koninklijke onderscheiding ontvangen.
De heer F.S. Dik is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geworden.

 

Atletiekcoach Frank Dik, weet iedereen met een beperking naar een heel groot hoogtepunt te brengen. Of je nu 75 bent of Annette Roozen heet,  het lukt hem altijd. Mensen met een amputatie of verkorting aan arm of been profiteren daarvan.

 

Frank Dik,  werkzaam als magazijnchef met als grote hobby trainen geven in atletiek. Eind 1997 is hij betrokken geraakt bij het aangepast sporten toen hij als trainer van A.V. Hollandia in Hoorn de vraag kreeg of het mogelijk was om te sporten met een prothese. Zonder enige ervaring in deze tak van atletiek stond hij voor een nieuwe uitdaging, n.l. mensen met een prothese leren hardlopen.

Op zoek naar extra informatie over sporten met een prothese en dan met name atletiek kwam hij er al snel achter dat daarover nauwelijks iets te vinden is, en dus was aangewezen op eigen waarneming en informatie van de orthopedisch instrumentmaker.

Startend met veel stabiliteit-, lenigheid-, en coördinatieoefeningen werd er ook een begin gemaakt met diverse loopvormen, in de winter kwam daar krachttraining bij en aan het eind van de winter liepen er twee jongen mensen hard over de atletiekbaan. In de eerste drie jaar hebben een aantal amputees zoveel progressie geboekt dat ze zelfs mochten deelnemen aan de wereldkampioenschappen in Barcelona.

Werkt samen met  orthopedisch instrumentmaker Frank Jol mensen aanmoedigt om te gaan sporten en de publiciteit van de regionale media. Heeft samen met Hans Leuscher (coördinator Gehandicaptensport Nederland) en Hans van Mourik, fysiotherapeut de cursus PROMove samengesteld. Uit alles blijkt dat er voor de (beginnend) sportende prothesegebruiker weinig tot geen informatie is, vandaar dat wij als groep een aantal doelstelling hebben geformuleerd