Nieuws

Hugh Herr is building the next generation of bionic limbs, robotic prosthetics inspired by nature's own designs. Herr lost both legs in a climbing accident 30 years ago; now, as the head of the MIT Media Lab's Biomechatronics group, he shows his incredible technology in a talk that's both technical and deeply personal — with the help of ballroom dancer Adrianne Haslet-Davis, who lost her left leg in the 2013 Boston Marathon bombing, and performs again for the first time on the TED stage.


Elke van Achterberg, jong talent in rolstoelschermen, heeft vandaag voor de derde keer op rij de Scherm-Oscar voor beste rolstoelschermster in ontvangst mogen nemen. De 15-jarige Elke werd op het Cals IJsselstein verrast door wethouder Sport en Jeugd Marijke van Beukering en Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS) erelid Oscar Kardolus. Om deze verdienste te vieren bracht wethouder Marijke van Beukering voor Elke en haar klasgenoten taart mee.

Elke wint de prijs voor haar prestaties in 2015 tijdens de Wereldkampioenschappen onder de 17 jaar, de Wereldkampioenschappen onder de 23 jaar en de World Junior Games 2015. Zij won op deze wedstrijden maar liefst een maal zilver en zes keer brons.  De scherm-

Lees meer: Elke van Achterberg wint De...

In 2012 werd Wiland Doreleijers (59) uit Venray getroffen door een sepsis, een bacteriële bloedvergiftiging als complicatie van het doormaken van een specifieke longontsteking. Als gevolg hiervan kreeg Wiland onder meer ernstige wonden aan zijn tenen. De artsen in het Viecuri Medisch Centrum vreesden zelfs voor amputatie van negen tenen. Via kennissen kreeg Wiland het advies om naar de Wondpoli te gaan. Inmiddels zijn we vijftien maanden verder. Wiland Doreleijers heeft zijn tenen nog. Op zijn gloednieuwe, modern ogende orthopedische schoenen opent hij de voordeur. Hij en zijn gezin hebben een zware tijd achter de rug, maar de behandeling bij de Wondpoli was een zegen en verademing voor hem. 

Belang van een goede wondpoli

Lees hier het hele artikel (pagina 8)

In Keulen heeft een fietser een boete gekregen omdat zijn fiets maar één handrem had. Twee handremmen zijn wettelijk voorgeschreven. Maar de fietser had er een goede reden voor.

Bogdan Ionescu wordt aangehouden op 25 maart. De agent constateert wat hij rechts geen handrem heeft en daardoor niet kan bedienen. Dit komt omdat hij zijn rechterarm mist. Zelf kent hij de wegenverkeerswet en beschikt daarom ook over een terugtraprem. Toch krijgt hij voor het niet aanwezig zijn van van de rechter handrem een boete van 25 euro. Regel is regel maar wel een beetje apart. 

 

SOCHI - Bibian Mentel heeft vanmiddag in het Rosa Khutor Alpine Center de Wang Youn Dai Award gekregen. Deze prestigieuze prijs wordt iedere Paralympische Spelen uitgereikt aan een mannelijke en een vrouwelijke atleet, die zich niet zozeer op sportief gebied maar vooral op maatschappelijk vlak hebben onderscheiden.

De prijs wordt uitgereikt door de naamgeefster, de Zuid-Koreaanse Wang Youn Dai. Zij kreeg als kind polio en werd daardoor op diverse scholen geweigerd. Uiteindelijk studeerde ze toch af als arts en besloot ze haar leven te wijden aan het laten revalideren van mensen door middel van sport.

Ook de Australische alpineskiër Toby Kane kreeg de prijs. Morgen, tijdens de sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen in het Fisht-stadion, krijgen Mentel en Kane een bijbehorende medaille uitgereikt.