Bibian Mentel heeft op de snowboardpiste in Sotsji de gouden medaille gepakt op de paralympische cross. Mentel is daarmee de tweede Nederlander ooit met een medaille op de Paralympische Winterspelen. Het zilver was voor Cecile Henandez Cervellon uit Frankrijk, de Amerikaanse Amy Purdy pakte het brons.

Mentel liet tijdens de eerste run zien dat zij, winnares van de wereldbeker door alle races te winnen, de beste is op de snowboardcross dit jaar. De 41-jarige atlete zette met 1.00,18 veruit de snelste tijd neer.

Maar ook daarna was Mentel ongenaakbaar, met 58,89 in de tweede run en 58,54 in de derde run. Met aftrek van de langzaamste run kwam zij tot een gecombineerde tijd van 1.57,43, ver voor de concurrentie.

 

Lisa Bunschoten, de andere Nederlandse snowboardster, eindigde op de zevende plaats. In de eerste run kwam Bunschoten ten val, maar toch reikte zij tot de vijfde stek. Ook in de tweede run eindigde ze met val als vijfde.

Bron: NOS 

Naast haar persoonlijke strijd heeft ze ook een lans gebroken voor het snowboarden als discipline op de Paralympische Spelen te krijgen. Sporten met een beperking wordt zo onbeperkt sporten. Wil jij nu ook in beweging komen, neem dan eens deel aan de vele clinics die georganiseerd worden voor mensen met een beperking. 

Lees meer over Bibian