Sport en topsport

Sport met een prothese of orthese is   tot voor kort door diverse "deskundigen" geacht als niet zinvol en haalbaar. Door ervaring en gedreven uitproberen heeft men het tegendeel bewezen.  

Bibian Mentel heeft op de snowboardpiste in Sotsji de gouden medaille gepakt op de paralympische cross. Mentel is daarmee de tweede Nederlander ooit met een medaille op de Paralympische Winterspelen. Het zilver was voor Cecile Henandez Cervellon uit Frankrijk, de Amerikaanse Amy Purdy pakte het brons.

Mentel liet tijdens de eerste run zien dat zij, winnares van de wereldbeker door alle races te winnen, de beste is op de snowboardcross dit jaar. De 41-jarige atlete zette met 1.00,18 veruit de snelste tijd neer.

Maar ook daarna was Mentel ongenaakbaar, met 58,89 in de tweede run en 58,54 in de derde run. Met aftrek van de langzaamste run kwam zij tot een gecombineerde tijd van 1.57,43, ver voor de concurrentie.

Lees meer: Bibian heeft het geflikt en...

Krap twee weken en dan is het zover. Blade Eddy Boerman gaat vanaf 04 november t/m 10 november  deelnemen aan het Wereld Kampioenschap aangepast Badminton. Het WK wordt gehouden in Dortmund in de Helmut-Körnig-Halle. Boerman zal in de z.g. categorie staander SL3 zowel in het herenenkel als in de mannendubbel zijn opwachting gaan maken. In de mannendubbel gaat hij samen met de nationaal Belgisch kampioen, Bob Biesmans spelen.

Lees meer: Blade Boerman is vol...

De NOS zal alle wedstrijden van de Paralympische Winterspelen in het Russische Sochi live gaan uitzenden. Het wordt voor het eerst dat er in Nederland zoveel live beelden te zien zullen zijn van de Paralympics, een vierjaarlijks evenement voor sporters met een fysieke beperking. Na het succes van de Paralympische zomerspelen in Londen, heeft de NOS besloten meer aandacht te besteden aan de gehandicaptensport. Mart Smeets en Herman van der Zandt zullen van 7 tot 16 maart 2014 de dagelijkse uitzendingen gaan presenteren op Nederland 1.

Lees meer: NOS gaat Paralympische...

In het weekend van 11 tot en met 13 oktober vindt in Breda de Paragames 2013 plaats. ParaGamesBreda! is het grootste sportevenement in Europa voor mensen met een functionele beperking en wil mensen met een lichamelijke beperking aanzetten tot beweging. Diverse sportaccommodaties in Breda zijn van 10 t/m 13 oktober gezamenlijk het decor voor deze spelen.

Lees meer: Rolstoelhockey is top

"Als je mij acht maanden geleden had gezegd dat ik vijfde zou worden op het WK roeien in Zuid-Korea dan had ik je niet geloofd. Ik had wel even heel hard gelachen en gevraagd waar je dat op baseerde", vertelt Corné de Koning. Hij is een van de twee Nederlandse pararoeiers. De KNHB volgden hem en pararoeister Esther van der Loos een dagje tijdens het WK. En deze twee toproeiers hebben het inderdaad gehaald: Vijfde in de finale op het WK in Chungju!

Lees meer: Nederlandse pararoeiers 5e...