Met de komst van Marc Hofstra per 18 mei als directeur van Gehandicaptensport Nederland luidt de organisatie een nieuw tijdperk in. De focus van de bijzondere landelijke sportorganisatie op het gebied van Gehandicaptensport verlegt zich van traditionele sportbond naar kennisinstituut op het gebied van sport en bewegen voor gehandicapten. 

De taak waar Marc Hofstra (51) zich de komende jaren aan heeft gecommitteerd is om de bijzondere landelijke sportorganisatie Gehandicaptensport Nederland (voorheen NebasNsg) verder te professionaliseren als de belangrijkste speler op het gebied van gehandicaptensport. Een uitdagende opdracht aangezien de kerntaak is veranderd nu steeds meer reguliere sportbonden hun verantwoordelijkheid voor gehandicaptensport oppakken en het in hun aanbod integreren.  Met programma’s zoals ‘Special Heroes’ (sportstimulering speciaal onderwijs) en ‘ Zo kan ’t ook’ (sportstimulering voor dag- en woonvoorzieningen) profileert de organisatie zich nadrukkelijker als kennis- en adviescentrum.  Ook de oprichting van een Classificatie-instituut, om eerlijke strijd te bevorderen, is een wezenlijk onderdeel van de nieuwe organisatie. Maar ook die takken van sport die (nog) niet zijn geïntegreerd bij de reguliere sportbonden blijven de ondersteuning behouden die nodig is.        

 

Marc Hofstra ziet het als een “geweldige uitdaging om het kennis- en adviescentrum verder uit te bouwen.” Daarbij komt zijn achtergrond hem goed van pas. Hij neemt zowel ervaring mee uit het bedrijfsleven als uit de ideële hoek. Ervaring om een kennisinstituut uit te bouwen heeft hij opgedaan als businessmanager bij KPN research. Recentelijk was hij 6 jaar werkzaam als directeur bij het landelijk bureau van het Rode Kruis waar hij zich onder meer heeft bezig gehouden om in- en externe samenwerkingsverbanden beter te organiseren. Deze kennis kan hij goed gebruiken in zijn nieuwe functie aangezien sportstimulering vraagt om samenwerking!  In de eerste plaats met de gehandicapte sporters zelf als ook met de vele partners en organisaties in de sport zoals NOC*NSF, reguliere sportbonden maar ook de overheid, revalidatiecentra, dag- en woonvoorzieningen en het speciaal onderwijs.

 

Gehandicaptensport Nederland is de door het Ministerie van VWS erkende bijzondere landelijke sportorganisatie op het gebied van gehandicaptensport.  Met de missie ‘sport en bewegen maakt mensen met een handicap fit voor het leven’ stelt Gehandicaptensport Nederland zich ten doel de participatiegraad in sport en bewegen van mensen met een handicap te vergroten, de mogelijkheden om sport te kunnen bedrijven te vergroten en de kwaliteit van het sportaanbod te verhogen. De organisatie kent de volgende disciplines: Sportbond, Adviesgroep en Classificatie-instituut. Daarnaast vertegenwoordigt zij de merken SailWise (actieve watersportvakanties voor mensen met een handicap) en Special Olympics Nederland (sportevenementen voor verstandelijk gehandicapten).  In 2010 is Gehandicaptensport Nederland initiatiefnemer van twee belangrijke (top)sportevenementen namelijk: de Special Olympics Nationale Spelen in juni  en het WK zwemmen voor gehandicapten in augustus.